Δισκοπάθεια και προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου

 ΓΕΝΙΚΑ

Η δισκοκήλη (προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου) αποτελεί μια σχετικά συχνή πάθηση στα ζώα συντροφιάς. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι  παρεμβάλλονται μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων και ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς, να προσδίδουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη και να διευκολύνουν τις κινήσεις της. Η εκφύλιση των ανατομικών στοιχείων του δίσκου (πηκτοειδής πυρήνας και ινώδης δακτύλιος) εξαιτίας διαφόρων παραγόντων  όπως είναι η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και η διατροφή προκαλεί τη δισκοκήλη.  Η δισκοκήλη έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (κάκωση ή/και συμπίεση του νωτιαίου μυελού). Η βαρύτητα των συμπτωμάτων από τον τραυματισμό του νευρικού ιστού εξαρτάται από  το είδος, το βαθμό και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασκήθηκαν οι “καταστροφικές” δυνάμεις στο νωτιαίο μυελό.

Οι χονδροδυστροφικές φυλές σκύλων (Dachshund, Pekinese, Beagle, Lhasa Apso κτλ.) είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη δισκοκήλη (έκθλιψη δίσκου), με τα Dachshund να συναντώνται  στο 45-70% όλων των περιστατικών. Σε αυτές τις φυλές η έναρξη των συμπτωμάτων είναι μεταξύ 2-8 ετών. Οι μη χονδροδυστροφικές φυλές σκύλων (Labrador Retrievers, German Shepherd Dogs, Dalmatian κτλ.) συνήθως παρουσιάζουν δισκοκήλη (πρόπτωση δίσκου) αργότερα μεταξύ 5-12 ετών.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το συχνότερο κλινικό σημείο της δισκοκήλης είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από νευρολογικά ελλείμματα. Η κάκωση του νωτιαίου μυελού παρουσιάζει συγκεκριμένη ακολουθία των συμπτωμάτων ανάλογα το βαθμό και την τοποθεσία της νευρικής βλάβης (Αυχενική, Αυχενοθωρακική, Θωρακοσφυϊκή και Οσφυϊοιερά μοίρα του νωτιαίου μυελού):

  1. Αυχενικός ή οσφυϊκός πόνος, ο σκύλος δυσκολεύεται ή αρνείται να κινηθεί.
  2. Αταξικό βάδισμα (τα οπίσθια άκρα “σταυρώνουν” μεταξύ τους).
  3. Απώλεια της λειτουργίας των οπισθίων άκρων. Κατά την ίδια χρονική στιγμή ο σκύλος δυσκολεύεται να ουρήσει και αδυνατεί να κενώσει πλήρως την ουροδόχο κύστη του.
  4. Απώλεια της εν τω βάθει αίσθησης του πόνου, είναι ένδειξη σοβαρού τραυματισμού του νωτιαίου μυελού και έχει αρκετά επιφυλακτική έως δυσμενή πρόγνωση.

Η δισκοκήλη γενικά αποτελεί επείγον περιστατικό και η πρόγνωση εξαρτάται από τη νευρολογική εικόνα του ζώου κατά την προσκόμιση αλλά και από την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η απλή ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης βοήθα κυρίως στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια κλινική εικόνα της δισκοκήλης (π.χ. δισκοσπονδυλίτιδα, νεοπλασίες σπονδύλων, κατάγματα σπονδύλων). Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, όμως, οπού ο δίσκος έχει ασβεστοποιηθεί μπορεί να διαγνωσθεί και η εκφυλιστική δισκοπάθεια (Εικόνα 1).

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν τις τεχνικές εκλογής  και προτιμώνται για τη λεπτομερή και ευκρινή απεικόνιση τόσο των δίσκων όσο  και του νωτιαίου μυελού (Εικόνα 2,3).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συντηρητική αγωγή (αυστηρός περιορισμό άσκησης και φαρμακευτική αγωγή) συνιστάται μόνο σε ζώα με ήπια συμπτωματολογία (πόνο που ανταποκρίνεται στην αγωγή, απουσία νευρολογικών ελλειμμάτων) και με επιφύλαξη για περαιτέρω υποτροπή της πάθησης.

Η άμεση χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις με πιο σοβαρή κλινική εικόνα.

Διάφορες προσπελάσεις και χειρουργικές τεχνικές αποσυμπίεσης επιλέγονται με γνώμονα την ανατομική περιοχή, το είδος και την κλινική εικόνα της δισκοκήλης. Μερικές από αυτές που εφαρμόζουμε στην πράξη είναι η κοιλιακή αποσυμπίεση στην αυχενική μοίρα (ventral slot), κοιλιακή θυριδωτή δισκεκτομή (fenestration), διάφοροι τύποι πεταλεκτομής στην θωρακοσφυϊκή μοίρα (hemilamictomy, dorsal laminectomy). (Εικόνα 4)

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η μετεγχειρητική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • τη μηχανική κένωση της ουροδόχου κύστης 3-4 φορές ημερησίως
  • τη φυσική αποκατάσταση των μυών και των αρθρώσεων
  • περιορισμό άσκησης για τουλάχιστον 4 εβδομάδες

Το lifestyle του ζώου μπορεί να χρειαστεί αλλαγές όπως αλλαγή διατροφής και απώλεια βάρους, χρησιμοποίηση επιστήθιου κολάρου και περιορισμό μεγάλης έντασης ασκήσεων.

Η πρόγνωση εξαρτάται σημαντικά από το βαθμό κάκωσης του νωτιαίου μυελού και την ανατομική περιοχή της βλάβης.  Ζώα με πλήρη έλλειψη της αίσθησης του πόνου μπορεί δυστυχώς να μην περπατήσουν ξανά. Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την υπεύθυνη μετεγχειρητική φροντίδα  εξασφαλίζει  αρκετά καλή πρόγνωση σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών.

Ορθοπαιδικός Κτηνίατρος στην Αθηνα

Ορθοπαιδικός Κτηνίατρος στην Αθηνα

Ορθοπαιδικός Κτηνίατρος στην Αθηνα